Traditii nunta Moldova: peste 15 tradiții și obiceiuri frumoase de nuntă din regiunea Moldovei

gatitul sau impetelitul miresei moldova

Tradiții, datini, obiceiuri din moldova

Ce reprezintă tradițiile de nuntă?

Nunta reprezintă un moment special și plin de emoție pentru orice cuplu, iar tradițiile asociate acestui eveniment variază în funcție de cultura și zona geografică. În Moldova, tradițiile de nuntă sunt extrem de importante și au o semnificație profundă, îmbinând obiceiuri străvechi cu elemente specifice acestei regiuni.

Aflați lucruri noi despre tradițiile de nuntă

În acest articol veți descoperi majoritatea obiceiurilor care se țin în această regiune atât cele străvechi cât și cele mai moderne și vă puteți planifica nunta așa cum vă doriți dumneavoastră!

hora miresei acompaniat de lautari HB Photography

Momente din hora miresei

HB Photography & Films

Hora Miresei

Dansuri specifice moldovenești

În Moldova, hora miresei este de asemenea foarte populară și se dansează pe muzică tradițională moldovenească. Unele dintre dansurile specifice din Moldova sunt:

  • Țărăneasca sau Ruseasca, un dans în cerc mic cu mișcări rapide și schimbări de direcție.
  • Sârba moldovenească, un dans în cerc mare cu pași rapizi și sărituri.
  • Polca moldovenească, un dans în perechi cu mișcări circulare și pași sincopați.

Semnificația horei miresei

Dansului miresei este aceea de a marca trecerea femeii de la statutul de fată la cel de soție și de a-i aduce noroc și prosperitate în noua sa viață.

De asemenea, Hora miresei are o semnificație specială, simbolizând bucuria și fericirea părinților miresei că fiica lor se mărită, și nu mai rămâne în casa părintească ca o „fată bătrână”

ruptul turtei mireasa nunta

Ruperea turtei

HB Photography & Films

Ruperea turtei

Ruperea turtei – peste tot în țară

În regiunea Moldovei, tradiția ruperii turtei miresei poate fi și ea prezentă în cadrul ceremoniei de nuntă. Această tradiție poate fi împărtășită cu alte regiuni și culturi din România și Balcani.

Semnificația ruperei turtei

Procesul implica ruperea turtei de către nasa în bucăți mai mici, iar apoi aruncarea acestor bucăți (sferturi) în cele patru puncte cardinale: nord, sud, est și vest. Fiecare sfert reprezintă o binecuvântare și o dorință pentru noroc, prosperitate și fericire către toate direcțiile, acoperind astfel întreaga comunitate prezentă la eveniment.

Bardă folosită în ziua nunții

HB Photography & Films

Rasul cu barda / bărbieritul mirelui

În Moldova, precum și în alte regiuni, rasul cu barda este o tradiție desăvârșită de către fratele mirelui, cavalerul de onoare sau chiar cumnatul acestuia.

Semnificația rasului cu barda a mierului

Așa cum barba crește și poate fi apoi îndepărtată, acest proces poate fi privit ca o metaforă pentru tranziția și schimbarea în viață. Căsătoria marchează începutul unei noi călătorii și transformări în viața unui individ.

Această tradiție este comună cu tradițiile de nuntă din regiunea Munteniei.

gatitul sau impetelitul miresei moldova

Gătiul miresei de nașă

HB Photography & Films

Gătitul / împetelitul miresei

Gătitul miresei, în tradiția românească, este un moment deosebit care implică capturarea fiecărui pas în imagini și video. Această etapă importantă a nunții aduce împreună nașa, mama, surorile și domnișoarele de onoare pentru a ajuta mireasa să se pregătească pentru ziua cea mare.

Sosirea mirelui după gătitul miresei

După ce mireasa este complet pregătită, mirele vine să o vadă pentru prima dată în rochia albă de mireasă, moment care este întâmpinat cu bucurie.

Ce împarte mireasa după gătitul său?

Mireasa poate impărți cocarde pentru invitați, care sunt mici insigne sau flori atașate pe haine, ca semn de prețuire și recunoștință pentru participarea lor la eveniment.

Semnificații ale gătitului miresei

  • Unele obiecte folosite în timpul gătitului miresei, cum ar fi oglinda, sunt considerate a aduce noroc și prosperitate în căsnicie.
  • Cocardele oferite de mireasă sunt un simbol al recunoștiinței față de invitați și întărește conexiunea dintre toți, chiar dacă aceștia nu se cunosc.
coroana miri la ceremonie nunta ortodoxa

Miri la slujba religioasă în Moldova

HB Photography & Films

Tradiții la biserică în regiunea moldovei

Așezarea mirilor, nașilor și a socrilor

Înainte de începerea ceremoniei religioase, mirii, nașii și socrilor se așează conform unor reguli prestabilite.

Mireasa intră în biserică însoțită de naș, iar mirele de nașă. În fața preotului, mireasa stă la stânga mirelui, iar nașii se află de o parte și de alta a cuplului.

Socrii de obicei se așează în spatele mirilor și nașilor. Unul dintre motivele pentru care mirele are mâna dreaptă liberă este să poată manui simbolic sabia de luptă, sugerându-se astfel că va apăra mireasa în viața de cuplu.

Mirii se calcă reciproc?

Un moment numit „Dansul lui Isaia” are loc în jurul mesei în timpul cununiei religioase. În acest moment, mirele și mireasa încearcă să se călce reciproc pe picior. Se spune că cel care îl va călca primul pe celălalt va fi persoana dominantă în familie

Schimbul de verighete

Ceremonia începe cu slujba logodnei, iar în timpul acesteia, preotul inversează verighetele între miri și le așează pe degetul inelar al mâinii stângi, unde vor rămâne ca simbol al angajamentului pe toată durata căsniciei. Momentul este urmat de împărtășirea din același pahar, marcând astfel uniunea spirituală a celor doi soți.

aruncatul buchetului la nunta - horia bodeanu - fotograf evenimente - fotograf nunta

Prinderea buchetului de una din domnișoare

HB Photography & Films

Tradiții la restaurant

Rugăciune înainte de masă

Înainte de a servi aperitivul, se va rosti o rugăciune, adesea fiind Tatăl Nostru sau Crezul, prin care se aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile oferite.

Furatul miresei

Un moment cu tentă mai amuzantă ar fi momentul răpirii miresei, în care cei mai îndrăzneți participanți din acea seară preiau rolul de răpitori. Preferabil, aceștia ar trebui să rămână în apropierea locului petrecerii pentru a menține momentul ușor și pentru a evita orice pericole sau riscuri de accidente, ținând cont că majoritatea invitaților consumă alcool în acea seară.

Semnificația principală ar fi curajul pe care trebuie să îl dovedească mirele pentru a îi arăta noii sale soții că o merită și că ar face orice să o aducă înapoi.

De cele mai multe ori „răpitorii” vor cere baxuri de tărie ori vor provoca mirele să facă ceva amuzant, pentru a distra toți invitații.

Dezgătitul miresei

Nașa dezgătește mireasa de voal, apoi îi așază cu grijă un batic sau o maramă pe cap în locul voalului. Acest gest simbolizează trecerea către viața de familie. 

Aruncatul buchetului miresei

După ce este dezgătită, mireasa aruncă buchetul către toate domnișoarele prezente în acea seară, stând cu spatele la ele.

După ce este prins, voalul miresei este luat și pus peste fericita câștigătoare a buchetului, iar mireasa participă la o horă alături de aceasta.

Se spune că cine îl prinde se va căsători în următorul an.

Căutați o echipă foto-video atentă cu voi?

Fotografie și film la nunta ta alături de o echipă!

Vă invităm să vă imaginați o nuntă perfectă, un eveniment plin de iubire, bucurie și emoție. Acum, adăugați în acest tablou un fotograf de nuntă și un videograf pasionați și dedicați, gata să captureze aceste momente magice pentru a le transforma în amintiri veșnice. Suntem Horia și Marina, echipa care vă va însoți în această călătorie.

Cu o experiență vastă în industria foto-video și o viziune creativă, suntem aici pentru a face ca ziua voastră specială să strălucească o dată și pentru totdeauna.

Pachete foto-video nuntă

Galerie HB Photography fotografii nuntă

Trash The Dress Horia Bodeanu Fotograf Romania

Project Eva @ April 2024

Explore the enchanting world of Project Eva in our April 2024 issue! Dive into a realm where elegance meets innovation, where every bride’s dream is meticulously crafted into a breathtaking reality. Join us as we uncover the latest trends, unveil the most exquisite details, and showcase the unforgettable moments orchestrated by Project Eva.

Categorii: ,
Citește mai mult
Logo Black Negru HB Photography - Horia Bodeanu

O fotografie, O Poveste!

Horia Bodeanu

× Scrie-ne :)