Tradiții de nuntă în Muntenia – 20 de tradiții și obiceiuri care te vor surprinde!

Fotograf de nunta muntenia - HB Photography - Horia Bodeanu

Tradiții de nuntă în Muntenia

Nunta este una din cele mai importante evenimente din viața oricărei tinere familii iar în Muntenia este încununată de o mulțime de tradiții unice care provin din vremea dacilor și până astăzi. Acasă la ambii miri sunt împodobite intrările cu crengi de brad simbol al unei căsnicii prospere și de durată.

În articolul următor vom surprinde toate tradițiile culese de noi cu multă trudă, descoperite pe parcursul evenimentelor realizate de către noi, de la bătrânii locului.

Tradiții acasă la mire

rasul cu barda in muntenia

Și… acțiune!

Rasul cu barda

Este o tradiție din vremea dacilor care simbolizează virilitatea și puterea bărbatului fiind unealta lor reprezentativă, pe care o foloseau zi de zi. Ca un simbol al încrederii, ginerele este ras cu barda de către cavalerul de onoare care este prietenul lui cel mai bun, iar lăutarii cântă ,,Pusei briciul să mă raz”. După etapa rasului acesta îl îmbracă cu cămașa, îi închide butonii și îi pune ceasul la mână, timpul fiind simbolul longevității căsătoriei.

Hora mirelui

După ras, se joacă hora mirelui cu părinții, cavalerii de onoare și rudele apropiate ale mirelui. Aceasta semnifică bucuria, fericirea, prosperitatea din căsnicie, trecerea de la viața de burlac la cea de soț și drumul spre a cere mâna soției, socrilor. 

Luatul nașilor

După horă, mirele își servește musafirii cu aperitive, prăjituri și băutură apoi va merge să îi ofere nașei, buchetul acesteia (nașei), tort, bomboane și bradul. Nașii au un cavaler de onoare și o domnișoară de onoare care vor ține lumânările mirilor în biserică. De asemenea și nașii pregătesc un aperitiv, prăjituri și băuturi oaspeților de la ei de acasă. Apoi împreună formând acest alai pornesc spre mireasă.

Tradiții acasă la mireasă

ruptul turtei nunta in muntenia

Turta miresei

Pregătirea miresei

Mireasa este îmbrăcată și pregătită de domnișoarele de onoare care ulterior vor fi serite cu prăjituri până la venirea ginerelui.

Cerutul miresei

Ajunși acasă la mireasă părinții acesteia țin poarta iar mirele pe partea cealaltă încearcă să intre împingând-o, această „luptă” este una simbolică și reprezintă truda cu care mirele și-a convins viitorii socri că este demn de fiica lor.

Căutatul pantofului

Odată intrat în casă ginerică caută pantoful miresei ascuns de domnișoarele de onoare iar când îl găsește pune bani în el și îl pune în picior miresei, banii însemnând prosperitatea din timpul căsniciei.

Voalul miresei

Acompaniat de lăutari care cântă „I-ați mireasă ziua bună”, nașa îi pune voalul miresei și bani la sân.

Trecerea pragului

După găsirea pantofului, ginerică o trece în brațe pragul casei, iar acest obicei reprezintă drumul pornit în doi cât și siguranța pe care soțul i-o va oferi. De asemenea, ginerică pune bani în sânul soacrei simbol al recunoștinței pentru „sânul” oferit când era aceasta mică.

Împodobitul bradului 

Bradul adus de ginerică este împodobit acasă la mireasă cu bomboane și o batistă albă în vârf, simbol al prosperității, stabilității și liniști în familie.

Ruptul turtei 

Nașii aduc „turta miresei” care este pregătită de nașă, aceasta se rupe deasupra capului miresei simbol al intrării în noua viață iar bucăți din aceasta sunt oferite mirilor, nașilor și fetelor de măritat iar pe fundal lăutarii cântă „I-ați mireasă ziua bună”.

„Plecatul la fotograf”

În trecut, mirii, nașii și părinții plecau la fotograf, astăzi fotograful vine la tine!

Tradiții la biserică

porumbei nunta bucuresti

În fața Lui Dumnezeu

Călcatul ginerelui

Când intră în biserică dacă mireasa îl calcă pe picior pe ginere se spune că aceasta îl va ține sub papuc pe ginerică. 

Căzutul miresei

Dacă mireasa cade în timpul ceremoniei în acel an aceasta va rămâne gravidă.

Bani sătenilor

Când se iese din biserică, la ieșire, așteaptă săteni cu gălețile de apă în care ginerică și nașul pun bani.

Tradiții la restaurant

Să cânte muzica!

Nuneasca (hora bradului)

Bradul împodobit este ținut de cavalerul de onoare al miresei, se joacă hora cu acesta iar la final din vârful bradului cavalerul ia batista și primește bradul și o sticlă de băutură.

Spălatul mâinilor

Înainte de a intra în local mireasa îi așează pe scaun pe socrul mare și pe naș și le spala pe mâini cu o găleată de apă și le dă câte un prosop nou, simbol al recunoștinței făță de aceștia.

Jucatul găinii 

După aperitiv de la bucatărie este adusă pe o tăvă o găină împodobită, în fața mesei nasilor și nașul pune găinii în cioc bani.

Dezgătitul miresei 

În jur de 3-4 dimineața se dă jos voalul miresei, și nașa vine cu o basma, mireasa o refuză de trei ori apoi nașa i-o punde pe cap și îi bagă bani în ea, simbol că a devenit femeie de casă și că va avea o căsnicie prosperă și plină de noroc. 

Buchetul miresei

După dezgătit mireasa aruncă buchetul, iar cine îl prinde se va căsători în acel an.

marama piesa a costumului traditional

Marama – sursă Muzeul de Istorie „Galați”

Marama

Marama este o eșarfă lucrată manual cu motive tradiționale și este pusă în jurul mirilor, iar cu aceasta soacra mare îi trage în local.

Căutați o echipă foto-video atentă cu voi?

Fotografie și film la nunta ta alături de o echipă!

Vă invităm să vă imaginați o nuntă perfectă, un eveniment plin de iubire, bucurie și emoție. Acum, adăugați în acest tablou un fotograf de nuntă și un videograf pasionați și dedicați, gata să captureze aceste momente magice pentru a le transforma în amintiri veșnice. Suntem Horia și Marina, echipa care vă va însoți în această călătorie.

Cu o experiență vastă în industria foto-video și o viziune creativă, suntem aici pentru a face ca ziua voastră specială să strălucească o dată și pentru totdeauna.

Pachete foto-video nuntă

Galerie HB Photography fotografii nuntă

Trash The Dress Horia Bodeanu Fotograf Romania

Project Eva @ April 2024

Explore the enchanting world of Project Eva in our April 2024 issue! Dive into a realm where elegance meets innovation, where every bride’s dream is meticulously crafted into a breathtaking reality. Join us as we uncover the latest trends, unveil the most exquisite details, and showcase the unforgettable moments orchestrated by Project Eva.

Categorii: ,
Citește mai mult
Logo Black Negru HB Photography - Horia Bodeanu

O fotografie, O Poveste!

Horia Bodeanu

× Scrie-ne :)