Tradiții de nuntă în Muntenia
Nunta este una din cele mai importante evenimente din viața oricărei tinere familii iar în Muntenia este încununată de o mulțime de tradiții unice care provin din vremea dacilor și până astăzi. Acasă la ambii miri sunt împodobite intrările cu crengi de brad simbol al unei căsnicii prospere și de durată.
În articolul următor vom surprinde toate tradițiile culese de noi cu multă trudă, descoperite pe parcursul evenimentelor realizate de către noi, de la bătrânii locului.
Tradiții acasă la mire

Și… acțiune!
Rasul cu barda
Este o tradiție din vremea dacilor care simbolizează virilitatea și puterea bărbatului fiind unealta lor reprezentativă, pe care o foloseau zi de zi. Ca un simbol al încrederii, ginerele este ras cu barda de către cavalerul de onoare care este prietenul lui cel mai bun, iar lăutarii cântă ,,Pusei briciul să mă raz”. După etapa rasului acesta îl îmbracă cu cămașa, îi închide butonii și îi pune ceasul la mână, timpul fiind simbolul longevității căsătoriei.
Hora mirelui
După ras, se joacă hora mirelui cu părinții, cavalerii de onoare și rudele apropiate ale mirelui. Aceasta semnifică bucuria, fericirea, prosperitatea din căsnicie, trecerea de la viața de burlac la cea de soț și drumul spre a cere mâna soției, socrilor.
Luatul nașilor
După horă, mirele își servește musafirii cu aperitive, prăjituri și băutură apoi va merge să îi ofere nașei, buchetul acesteia (nașei), tort, bomboane și bradul. Nașii au un cavaler de onoare și o domnișoară de onoare care vor ține lumânările mirilor în biserică. De asemenea și nașii pregătesc un aperitiv, prăjituri și băuturi oaspeților de la ei de acasă. Apoi împreună formând acest alai pornesc spre mireasă.
Tradiții acasă la mireasă

Turta miresei
Pregătirea miresei
Mireasa este îmbrăcată și pregătită de domnișoarele de onoare care ulterior vor fi serite cu prăjituri până la venirea ginerelui.
Cerutul miresei
Ajunși acasă la mireasă părinții acesteia țin poarta iar mirele pe partea cealaltă încearcă să intre împingând-o, această „luptă” este una simbolică și reprezintă truda cu care mirele și-a convins viitorii socri că este demn de fiica lor.
Căutatul pantofului
Odată intrat în casă ginerică caută pantoful miresei ascuns de domnișoarele de onoare iar când îl găsește pune bani în el și îl pune în picior miresei, banii însemnând prosperitatea din timpul căsniciei.
Voalul miresei
Acompaniat de lăutari care cântă „I-ați mireasă ziua bună”, nașa îi pune voalul miresei și bani la sân.
Trecerea pragului
După găsirea pantofului, ginerică o trece în brațe pragul casei, iar acest obicei reprezintă drumul pornit în doi cât și siguranța pe care soțul i-o va oferi. De asemenea, ginerică pune bani în sânul soacrei simbol al recunoștinței pentru „sânul” oferit când era aceasta mică.
Împodobitul bradului
Bradul adus de ginerică este împodobit acasă la mireasă cu bomboane și o batistă albă în vârf, simbol al prosperității, stabilității și liniști în familie.
Ruptul turtei
Nașii aduc „turta miresei” care este pregătită de nașă, aceasta se rupe deasupra capului miresei simbol al intrării în noua viață iar bucăți din aceasta sunt oferite mirilor, nașilor și fetelor de măritat iar pe fundal lăutarii cântă „I-ați mireasă ziua bună”.
„Plecatul la fotograf”
În trecut, mirii, nașii și părinții plecau la fotograf, astăzi fotograful vine la tine!
Tradiții la biserică

În fața Lui Dumnezeu
Călcatul ginerelui
Când intră în biserică dacă mireasa îl calcă pe picior pe ginere se spune că aceasta îl va ține sub papuc pe ginerică.
Căzutul miresei
Dacă mireasa cade în timpul ceremoniei în acel an aceasta va rămâne gravidă.
Bani sătenilor
Când se iese din biserică, la ieșire, așteaptă săteni cu gălețile de apă în care ginerică și nașul pun bani.
Tradiții la restaurant

Să cânte muzica!
Nuneasca (hora bradului)
Bradul împodobit este ținut de cavalerul de onoare al miresei, se joacă hora cu acesta iar la final din vârful bradului cavalerul ia batista și primește bradul și o sticlă de băutură.
Spălatul mâinilor
Înainte de a intra în local mireasa îi așează pe scaun pe socrul mare și pe naș și le spala pe mâini cu o găleată de apă și le dă câte un prosop nou, simbol al recunoștinței făță de aceștia.
Jucatul găinii
După aperitiv de la bucatărie este adusă pe o tăvă o găină împodobită, în fața mesei nasilor și nașul pune găinii în cioc bani.
Dezgătitul miresei
În jur de 3-4 dimineața se dă jos voalul miresei, și nașa vine cu o basma, mireasa o refuză de trei ori apoi nașa i-o punde pe cap și îi bagă bani în ea, simbol că a devenit femeie de casă și că va avea o căsnicie prosperă și plină de noroc.
Buchetul miresei
După dezgătit mireasa aruncă buchetul, iar cine îl prinde se va căsători în acel an.

Marama – sursă Muzeul de Istorie „Galați”
Marama
Marama este o eșarfă lucrată manual cu motive tradiționale și este pusă în jurul mirilor, iar cu aceasta soacra mare îi trage în local.
(P) Servicii fotografie – promo
Doriți fotografii pentru următoarele tipuri de evenimente?
Galerie – Fotografie Cununie Civilă