Ce este bokeh-ul?

bokeh

Ce inseamna „bokeh”?

”Bokeh” vine din japonezul Bo-Ke care înseamnă ”ceață”. Acesta este un fenomen optic și nu un efect adăugat în Photoshop sau în vreun alt soft de editare. În teorie, dacă folosești un zoom foarte lung și o apertură foarte mică vei avea acest efect chiar fără să-ți dai seama.

Studiu de caz

În situația de mai de jos cu un obiectiv de 50mm poți realiza un bokeh drăguț chiar și cu un F/5, nu trebuie neapărat să deschidem apertura până la F/2.8. Fiind foarte multă lumină a fost necesar un shutter speed de 1/800. Apertura deschisă scade câmpul în care există focusul, click aici pentru articolul despre apertură.

Fotografie flori cu bokeh - Horiabodeanu.ro

Flori pe câmp

F/5, 50mm, 1/800

în fotografia de portret

În fotografia de portret, bokeh-ul este un efect foarte versatil și care te poate ajuta foarte mult. Poți realiza cadre inedite, te poți ascunde printre frunze pentru a crea un border în mod natural, direct din obiectiv.

Poți folosi un obiectiv cu o distanță focală de cel puțin 50mm, folosește un f mic, sub f5 de recomandat. 

fotografie fashion

Fotografie fashion

F/4, 70mm, 1/320

Util și studenților de la UNARTE

După cum am scris și în articolul anterior, cel cu apertura, sunt un mare fan F/5. Ei bine, îți dă suficientă lumină, poți să te joci foarte mult cu setarea de shutter și să ții totuși ISO-ul la o valoare foarte joasă. În fotografia de mai de jos, cu macheta, focusul este pe partea dreaptă a canapelei, foreground-ul din stânga fiind în bokeh sau blur la fel ca și mini-fotoliul din fața acesteia creând astfel o compoziție ușor dinamică, interesantă, modernă.

macheta design interior unarte

Machetă design interior

F/5, 65mm, Shutter 1/100

În fotografia automotive

Având în vedere aspectele de mai de sus, am putut aplica pe parcursul carierei mele aceste aplicații și fotografiei automotive. Spre exemplu, în colaborarea cu A2ZGarage am realizat fotografii cu un blur cremos. Un material cu un bokeh de calitate este un extra mile pe care un fotograf îl parcurge și nu este realizat întotdeauna întâmplător. Bokeh-ul te poate departaja de competiția care creează cu ajutorul telefoanelor.

logo audi a6 close-up - Horiabodeanu.ro

Audi Logo close-up

F/4.5, 70mm, Shutter 1/200

De ce nu au fotografiile mele bokeh?

Fotografiile tale probabil nu au efectul de bokeh:

  • Fotografiezi cu un ”f” prea mare (f8, f11, etc)
  • Nu ești destul de aproape de subiect
  • Folosești un obiectiv care are o distanță focală mică (24mm, 35mm) dar nu este necesar un motiv, încearcă să te apropii mai mult de subiect și efectul va apărea. Încearcă totuși un obiectiv de 50mm sau mai mare.
× Scrie-ne :)