Apertura în fotografia de eveniment

apertură

Ce este apertura pe scurt?

Apertura este dimensiunea orificiului prin care intră lumina. Diafragma este sistemul mecanic prin care rezultă o anumită apertură. Mereu văd această confuzie și le spun pentru a nu confunda cele două aspecte. OK 🙂

F/2.8 sau F/8? Cum îmi aleg apertura?

În funcție de situația în care te afli, apertura este cea mai comună setare pe care trebuie să o faci. Nu poți trece cu vederea acest aspect. 

F/8 este primul ”f” în existența fotografiei, care a apărut odată cu aparatele pe film având doar acest ”f” stop. Este o setare versatilă și acum în fotografia digitală, utilă preponderent în zonele luminoase de afară sau chiar în lumina reflectoarelor.

poza de grup

Poză de grup

F/8, Shutter 1/200

F/8 este foarte bun pentru a avea subiecții într-un sharp bun, mai ales ca în exemplul de mai sus unde există un grup. De cele mai multe ori această setare este un clasic, un standard, un sweetspot al sharp-ului. Asigură-te că ai o lumină bună și joacă-te cu shutterul. Atenție să nu scadă sub 1/125 deoarece poate apărea un blur de mișcare.

buchet de trandafiri

Buchet de flori

F2.8, Shutter 1/500

Dacă este mai întunecos precum sala de evenimente și nu vrei să folosești un speedlight, poți folosi un f/2.8 dar trebuie să mai știi că această setare îți poate afecta focusul creând un efect de bokeh. Ce este bokeh?

Vei observa că adâncimea de focalizare este mai mică. Poți folosi acest focus scurt (shallow focus) pentru a crea efecte dramatice cu ajutorul blurului de fundal, de apropiere față de subiect, de emoție.

Concluzii despre apertură

Ne luăm obiective cu o apertură minimă F2.8, de ce să nu tragem cu aceasta ca să ne bucurăm de potențialul maxim? De regulă, putem greși când folosim apertura F2.8 deoarece nu luăm în calcul profunzimea câmpului de focus.

Spre exemplu, eu sunt un fan F/4, este versatil pentru foarte multe situații. Este destul de luminos senzorul dar și focusul se realizează consistent. Pentru a verifica care este zona de focus pentru aparatul tău, este necesară și distanța focală a obiectivului cu care îl cuplezi. Calculatorul de focus îl regăsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

× Whatsapp