30 de tehnici și sfaturi pentru fotografii perfecte de nunta

Tehnici și sfaturi esențiale pentru fotografii mai frumoase

O fotografie pe care o considerăm reușită ne aduce satisfacție. Vrem să creăm fotografii artistice cu ușurință.

Ca să creștem șansele de a avea fotografii mai bune trebuie să înțelegem câteva aspecte despre acest domeniu. Iată în acest articole am pregătit 30 de trucuri, idei, sfaturi sau cum vreți să le spuneți voi pentru a vă îmbunătăți fotografia sau a umple lacune.

Pentru a nu mă lungi cu introducerea, să trecem direct la subiect!

1. Fotografiază cu modul manual

fotografie pe modul manual

Aparat Foto – Modul Manual

Prinde puțin curaj și învață să folosești modul manual, poți începe prin a folosi modul A sau S care înseamnă Aperture respectiv Shutter priority.

Astfel poți bloca setarea doar pe o anumită Apertură sau Shutter funcție de activitate.

După ce ai făcut fotografii o perioadă cu acestea vei prinde foarte rapid modul manual și îl vei îndrăgi!

2. Învață toate regulile de bază înainte să le încalci

Teoria și apoi practica

În principiu… citește acest articol în întregime cât și trimiterile către alte articole.

Fotografia de azi este o formula cristalizată la care am ajuns cu toții după o perioadă de fotografiat. Nu are rost să-ți creezi proprile tale reguli și să fii acel artist neînțeles.

Cel mai bine, învață regulile și apoi încalcă-le cum vrei tu. Va avea mai mult sens când le încalci dar știi ce trebuie făcut. 

3. Aplică regula treimilor

regula treimilor

Model încadrat în treime

Regula treimilor este o regulă fundamentală a fotografiei, este probabil primul lucru pe care l-ai auzit atunci când te-ai apucat să înveți ceva despre fotografie.

Dacă n-ai auzit despre această regulă, în principiu, încadrează subiectul în treimea de pe partea stângă sau de pe partea dreaptă.

Motivele sunt mai multe decât credem: putem vedea background-ul din care aparține subiectul, linii de fugă precum străzi, șine de tren, munții sau văile, cromatică și contrast sau chiar ceva cool în bokeh care-ți va da un nou feel fotografiei.

4. Cunoaște ce fotografiezi!

porsche negru

Bărbaților le plac mașinile!

În cazul în care fotografiem lucruri cred că este la mintea cocoșului. Mie de exemplu îmi place să fotografiez mașini, accesorii dar și natură în timpul meu liber. Dacă nu mi-ar fi plăcut și fotografiile nu ar fi ieșit conform standardelor.

Înainte să fotografiezi pe cineva asigura-te că atmosfera este una plăcuta, funny, drăgălașă. Este destul de dificil să fotografiezi pe cineva crispat, încordat.

Cunoaște-te înainte cu subiectul tău, stabiliți o tema pe care vreți să fotografiați fie că este Easter, Crăciun, Revelion, ședință în parc, de cuplu, etc. Cea mai mare greșeală e să vă întâlniți și să nu știți ce vreți unul de la celalalt.

Află mai multe despre fotografia auto.

5. Fotografiază RAW

fisiere foto raw

Fișiere raw

În cazul în care ai evenimente mai serioase și nu este doar un hobby, fotografiază RAW. O fotografie RAW sau NEF conține parametrii de contrast, lumină, expunere, temperatură, umbre, toate acestea fiind înmagazinate în fiecare fotografie.

În comparație cu un JPG, le poți manipula într-un program precum Lightroom și poți salva, spre exemplu fotografii subexpuse sau supraexpuse într-o anumită măsură sau le poți face mai clare, mai vibrante, fară a pierde din calitate.

6. Folosește lumina naturală în avantajul tău

fotografie de grup

O familie fericită

Lumina naturală poate fi un mare aliat dacă știm cum s-o folosim. În cazul în care folosești lumina de la soare este bine că subiectul pe care îl fotografiezi să fie cu fața spre lumină, și nu cu spatele, decât dacă vrei silueta acestuia.

Este de preferat ca lumina soarelui să nu fie puternică ca cea de la ora 12, ci o lumină mai plăcută înspre apus sau chiar cea de la răsărit pentru a face fotografii perfecte!

7. Evită blitzul

speedlight versus blitz

Blitz VS Speedlight

Folosind blitzul de bază, vei crea fotografii arse, plate din punct de vedere cromatic, fără contrast, fotografii care nu vor ieși în evidență.

Folosește un speedlight iar pentru început orientează-l către tavan sau către spate dacă ai un perete alb care să reflecte lumina. 

8. Încadrează strictul necesar

Folosește puține elemente

De cele mai multe ori încărcăm fotografia cu foarte multe elemente care nu își au rostul.

Încadrează din start tot ce vrei să prinzi iar dacă nu ai făcut asta taie în post-producție cu ajutorul softurilor de editare (Lightroom, Capture One, Snapseed etc)

9. Baterii și carduri de rezervă

baterii si carduri de rezerva

Necesare 100%

Bateriile și cardurile de rezervă sunt esențiale pentru a nu avea surprize neplăcute.

În cazul în care ai un eveniment cel mai rău lucru este să rămâi fără baterie sau memorie fix în momentele cele mai importante.

10. Fotografiază copiii de la nivelul ochilor lor

Exemple fotografii copii

Știți fotografia aia în care copilul mereu se uita în sus că să se poată uita în aparat sau în telefon?

Poți face mult mai mult doar prin a-i surprinde de la nivelul ochilor lor, astfel prinzi și o parte din fundal și nu doar solul.

11. Menține ISO-ul la cea mai mică valoare

valoare ISO

ISO mic VS ISO mare

Pentru a nu avea fotografii cu granulație, folosește ISO cât mai mic dar nu exagera. Uneori va trebui să mărești timpul de expunere pentru a menține un ISO mic și iți va apărea mișcare.

Este admis până la 800 sau 1000 ISO dar poți trece și peste în funcție de aparat fără pierderi signifiante. Cel mai bine este să compensați lumina cu un speedlight și scăpați de aceasta problema.

12. Timp de expunere scurt pentru subiecți în mișcare

Ghid în funcție de Shutter

Exemple shutter speed

Timpul de expunere de 1/125 este minimul admis pentru a nu apărea mișcarea.

Noi oamenii ne mișcăm prea mult iar noi fotografii, că să înghețam momentul, folosim 1/125, 1/160 sau un timp de expunere chiar și mai scurt precum 1/500.

13. Atenție la White Balance

white balance rece si cald

nici prea „frig” nici prea „cald”

Află mai multe despre Very Peri, culoarea anului 2022

14. Fotografiază în rafală

fotografie rafală

Prinde toate momentele

În acest mod sigur vei prinde pe tot grupul cu ochii deschiși, sau vei prinde o imagine din 5 în focus.

În cel mai bun caz vei avea de unde alege.

Ce este mai rău decât o fotografie mișcată sau nefocusată? Vă spun eu, nimic!

15. Cropează fotografiile

crop fotografii

Poate îți iese ceva nou!

Fotografiile ne spun povești, pentru că o imagine face cât o mie de cuvinte. Cropează fotografiile existente astfel încât să iasă alte fotografii.

Poți folosi acest truc pentru a evidenția mai bine un alt subiect propus care se afla în imagine sau pentru a trunchia elemente nedorite.

16. Fundal potrivit

fotografie fashion

Menține tematica!

Este plăcut să ai un subiect pe un fundal potrivit precum o culoare, o clădire sau un peisaj dar și liniile de fugă să nu ”taie” subiectul. Evident, fundalul nu ar trebui să fie mai atractiv decât subiectul.

Află mai multe despre Fotografia Fashion.

17. Expune și focuseaza înainte să încadrezi

triunghiul expunerii

Triunghiul expunerii

Înainte să încadrezi cadrul perfect este bine să găsești expunerea fotografiei, asta că să nu ajungi cu o fotografie subexpusa sau prea arsă. Abia după ce ai subiectul expus și în focus te poți juca cu încadrarea acestuia.

Folosiți triunghiul expunerii pentru o expunere perfectă!

18. Focusează ochiul în cazul portretelor

portret moto

În cazul în care fotografiezi persoane pune punctul de focus pe ochiul cel mai apropiat de tine. Fața este cea mai importantă și decât dacă nu este voit, trebuie focusată cu prioritate

19. Perspective și linii de fuga

fotografie metrou

Linii de fugă la metrou

Un sfat pentru a avea o compoziție simplă diferita de regula treimilor este să găsești perspective sau linii de fuga și să le exploatezi.

Urmărește un punct în orizont și folosește-l, eventual fă o fotografie de la nivelul solului pentru a accentua acest efect.

20. Nu îngrămădi elementele

Un dezastru!

Prea multe elemente într-o compoziție pot crea un amalgam greu de descifrat. Pentru început, este bine să folosești o focală mai lungă precum 70mm sau chiar mai mare, ca să ai un subiect bine declarat.

21. Trepiedul conduce la fotografii mai clare

trepied telefon

Folosește trepiedul cât ai posibilitatea

Știu că pentru toți trepiedul este un chin dar stabilitatea pe care ți-o oferă este maximă. Poți realiza fotografii cu un timp de expunere lung precum 1/60, 1/25 sau chiar 1″.

Este deosebit de folositor în fotografie landscape, fotografie astronomica, fotografie de noapte (long exposure) sau chiar și în studio.

22. La lumină joasă, deschide apertura

Apertura te poate ajuta

Când ai puțină lumină folosește un F stop mic, precum F2.8 sau F3.5. Atenție totuși, folosind această setare scade câmpul de focus și subiectul tău poate fi în ceață.

Pentru mai multe detalii, ce este apertura?

23. Noaptea poți avea un bokeh colorat

fotografie expunere lunga

Bokeh superb

Orice lumină pe care o ai în bokeh, va apărea mult mai interesant. Apare în special când folosești un obiectiv cu o distanță focală mai lungă.

Ce este bokeh-ul și cum putem să îl folosim în favoarea noastră?

24. Fotografiază pe timpul unui golden hour…

silueta golden hour

…pentru fotografii superbe

Pe timpul apusului sau chiar după răsărit ai parte de o lumină superbă, caldă.

Puteți descoperi mai multe despre Golden Hour în următorul articol: 5 idei pentru un Golden Hour reușit!

25. Încadrează mai mult timp înainte să apeși pe trăgaci

Cu răbdarea treci și marea

O eroare pe care o facem cu toții este să fotografiem rapid, fară prea multe verificări ceea ce conduce la fotografii ireparabile pe care le ștergem.

Ai răbdare, focusează, încadrează, vorbește cu subiecții tăi cât să îi ții engaged.

Spune-le ce este bine sau nu cu ei, la lumina care pică asupra lor, etc, astfel încât fotografia să iasă perfect.

26. Schimbă unghiul din care fotografiezi

Este banal să fotografiem mereu de la nivelul ochilor noștri.

Mișcă-te, crăcănează-te, stai pe burtă. Fă tot posibilul să-ți iasă ceva diferit!

27. Fotografiază subiecții care iți plac

fotografie valentines day

Fotografie Valentines Day

Mulți îți vor spune ”Cu fotografie de natură nu faci bani, apucă-te de nunți.” Cine sunt ei să te judece? 

Un sfat simplu.
Cel mai bine este să fotografiezi doar ce-ți place și vei reuși!

28. Nu insista cu fotografia alb-negru la evenimente

fotografie alb negru

De evitat acest tip de edit

Fotografia alb-negru poate fi interesantă, artistică, unică, dramatică dar nu insista foarte mult cu ea mai ales în cazul unui eveniment precum nuntă sau botez.

Este frumos să ai 10 fotografii din 300 alb-negru acolo unde este cazul, niciodată toate!

De regulă, aceste evenimente radiază de fericire iar alb-negru poate reda opusul: tristețe, dramatism exacerbat.

29. Mai mulți megapixeli nu înseamnă fotografii mai reușite

Diferențele o fac senzorii

Megapixelul a devenit un etalon atunci când telefoanele mobile au devenit populare. Lumea nu înțelege aspecte precum tehnologia senzorului sau dimensiunea acestuia, marii producători punând accent pe acest aspect al Megapixelului și convingându-i de fapt că MPX mai mare = Calitate mai mare

Megapixelul nu înseamnă poze mai bune! Această afirmație este discutabilă totuși.

Pentru a înțelege ce înseamnă megapixelul:
HD: 1280 × 720 pixels ~ 1 Mpx
Full HD: 1920 x 1080 pixels ~ 2 Mpx
2K: 2560 x 1440 pixels ~ 4 Mpx
4k: 3840 x 2160 pixels ~ 8 Mpx

Pe românește, și un aparat cu 8 Mpx poți transpune imaginea pe un ecran 4K fără a avea pierderi de calitate.

30. Fii tu!

Dacă este bine pentru cineva nu înseamnă că neapărat este și pentru tine.
Cel mai bun sfat înainte de toate este să fii tu și să faci cum crezi!

(P) Servicii fotografie – promo

Doriți fotografii pentru următoarele tipuri de evenimente? Dați click pe unul din linkuri pentru a vedea galeriile!

Fotograf de nuntă

Fotograf cununie civilă

Fotograf botez

obiceiuri nunta bucuresti
× Scrie-ne :)